top of page

Jak pečovat o spací pytel

Péče o spací pytle je opředená spoustou mýtů a zaručených rad z internetových diskuzí. Ale zatím co správná péče může Vašemu spacáku značně prodloužit život na desítky let, špatná jej může naopak zkrátit. Proto jsme pro Vás připravili článek, který vás péčí provede.


Balení a skladování


Spací pytle v kompresním obalu a skladovacím obalu
Spacáky v kompresních a skladovacích obalech

Spací pytel by měl mít při skladování prostor aby se izolační materiál nestlačoval. Proto je důležité spacáky nikdy neskladovat v kompresním obalu. Péřové spací pytle jsou standardně dodávány se skladovacími obaly, které jsou k tomuto účelu ideální. Další možností je rozložit spacák pod postel nebo pověsit do skříně na ramínku jako je toto. Důležité je také zvolit místo, které nebude vlhké a nebude na něj svítit přímé slunce.


Až se budete balit na vaše dobrodružství, spacák nacpěte do kompresního obalu. Určitě jej úhledně neskládejte. Docházelo by tak k opakovanému namáhání a tedy opotřebovávání stejných míst. Při kompresi pamatujte na rčení, že všeho moc škodí.


Náš tip: Pokud je to bezpečné, spacák nacpěte přímo do batohu. Tím se vám jeho objem pěkně rozptýlí a nevytvoří "hluchá místa"


Když dojdete do místa, kde budete trávit noc, nejdříve ze všeho si připravte spaní. Nejen proto, že se vám po odpočinku nebude tolik chtít a možná se donutíte až za tmy. Spací pytel se potřebuje "nadechnout" a získat po kompresi zpátky svůj loft, který vás bude udržovat v teple.


náš tip: Ať máte sebelepší spacák, vyhřát si ho musíte sami. Pokud jste při odpočinku vychladli, udělejte si pár dřepů, ať rozproudíte krev a zvyšíte generované teplo. Můžete také použít lahev s teplou vodou nebo ohřívací sáčky aby vám pomohly (ale pozor na poškození vaší kůže nebo spacáku)


Po probuzení spací pytel úplně rozevřete a nechte vyvětrat. Tím se zbaví vlhkosti, kterou jste do něj v noci vypotili. Udělejte to hned po probuzení. Spacák tak bude mít čas během toho, co budete snídat, mýt se atd. a pak jej už jen sbalíte zpátky a můžete vyrazit.


Jak prát spací pytel


Ideální výbava pro praní spacáku - pračka a sušička

Spací pytel neperte zbytečně často, ale rozhodně jej perte. Co si pod tím máte představit? Pokud máte za sebou náročnou sezónu, spacák zažil spoustu nocí venku a dostal zabrat, vyprat si zaslouží. Pokud jste v něm spali jen párkrát, klidně počkejte a vyperte ho až po té další. Spacák určitě neperte jen proto, že na něm je flíček. I tady platí, že všeho moc škodí.


Spací pytel se jednou za čas potřebuje zbavit nečistot aby mohl správně fungovat.

Nejspíš jste narazili na rozdílné názory na to, jestli praní spacáku prospívá nebo naopak škodí. Toto téma se objevuje napříč outdoorovým vybavením. A odpověď je prostá: O věci, které mají fungovat je potřeba se starat. To vám řekne každý výrobce outdoorového vybavení. A kdo mu rozumí více, než ten, který ho vyrábí.


Pokud si nejste jistí, spací pytel nám raději doneste a my jej vypereme za vás. Nikdy jej ale nenoste do klasické čistírny. To končívá pláčem a nákupem nového spacáku.


K praní spacích pytlů používejte speciální prací prostředky. Pokud máte prací pytel syntetický, stačí vám prostředek na praní outdoorového vybavení jako je například Grangers Active Wash. V případě péřových spacích pytlů používejte výhradně prostředky, které jsou na ně určené. Zde doporučujeme Grangers Down Wash.

Před samotným praním je dobré prolít nádržky na prací prášek teplou vodou a pračku projet čištěním, abyste se zbavili zbytků běžných pracích prostředků.


Rozepněte úplně boční zip, zavřete suché zipy, povolte všechny tkaničky a přečtěte si pokyny na produktu. Většina spacích pytlů uvádí ruční praní. Pračka jim ale dle četných zkušeností neuškodí. Nastavte jemný režim, teplotu 30°C, nízkou rychlost odstřeďování (maximálně 400 otáček za minutu), do dávkovače nalijte odpovídající množství pracího prostředku a hurá. můžete prát. Doporučujeme po konci cyklu zapnout ještě jednou máchání se stejnými parametry.


Pokud jste se rozhodli pro ruční praní, proveďte jej ideálně ve vaně, kde k tomu budete mít prostor. Do vany napusťte teplou vodu(ne horkou, i zde platí ideální teplota 30°C), spacák do ní ponořte, počkejte až vodu nasákne a začněte jemně čistit.





Jak vysušit spacák


A teď to nejhorší, sušení. U syntetických spacích pytlů to není zase taková hrůza. Rozložte je na sušák a nechte schnout.


U péřových spacáků je to horší. V ideálním případě máte sušičku, do které spacák po vyprání umístíte, nastavíte krátký režim s nejnižší teplotou, přihodíte balónky do sušičky (je možno zakoupit v sadě s pracím prostředkem), případně tenisáky a zapnete. Po skončení cyklu spacák zkontrolujte. Pokud je teplý, dejte mu pauzu a pak spusťte sušení znovu. Takto opakujte do té doby, kdy spacák bude jen vlhký. Nezapomeňte pravidelně vylévat nádobku s vodou. Bude jí opravdu hodně. Po pár cyklech se také začněte věnovat samotnému peří. Balónky by se měly postarat o jeho načechrávání, pokud ale i po deseti cyklech uvidíte chuchvalce, trochu jim pomozte a rozmělněte je mezi prsty.


Po vytáhnutí ze sušičky spacák ještě rozložte na sušák a nechte doschnout. Pokud v této fázi ještě pořád cítíte, že je peří někde zdrcnuté, chuchvalce rozdělte. Zkontorlujte také všechny šňůrky a promažte zipy.


Při sušení počítejte s tím, že je to opravdu dlouhý proces. Udělejte si na něj čas. Třeba během víkendu, kdy zrovna nikam nevyrážíte.


Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page