top of page

Test spacího pytle Glacier 1000 od Mountain Equipment v mrazivém Finsku


Zdeněk Šindelář vyrazil na drsnou výpravu a vzal sebou mimo jiné také spacák Glacier 1000 od firmy Mountain Equipment. Jak se mu v něm spalo v mrazivých teplotách finského Laponska si přečtěte v následujících řádcích. Zdeňkovi za recenzi moc děkujeme.


Kde a jak se spacák testoval


V nejsevernější provincii Finska, Laponsku, jsem byl letos v březnu účastníkem bikové expedice organizované proslulým extrémním bikerem, Honzou Kopkou. Samotná expedice trvala deset dní, během kterých jsme najeli slušných cca 400km. Trasa byla volena po skútrových cestách, procházejících rozmanitou severskou krajinou - po zamrzlých jezerech (např. Inari), sněhem pokrytých pláních bez vegetace, až po severskou tundru. Vyzbrojeni snowbikes, které byly osazeny brašnami s jídlem, nepostradatelným vybavením a oblečením na celých deset dnů. Výhodou bylo, že jsme nemuseli vézt vodu…neboť sněhu bylo všude dost ;). V drsných arktických podmínkách jsem měl možnost testovat péřový spacák glacier 1000 od Mountain Eguipment.



podrobnosti o testovaném produktu naleznete zde:


Před samotnou expedicí, abych si spacák "osahal" , strávil jsem v něm jednu " mrazivou" noc v ČR , při teplotě -6 °C, v kombinaci se zimní karimatkou (bez nutnosti bivakovacího pytle). Oblečen do spodního prádla z merino vlny a čepice. Noc proběhla skvěle, tedy bez pocitu chladu... Vyzbrojen důvěrou, těšil jsem se na noci, kdy z péřáku sleduji hvězdnou oblohu ozdobenou polární září... ;)


V Glacier 1000 jsem strávil několik nocí v teplotním rozmezí -15 až -20 °C. Vrcholem testu byla noc, kdy při usínání ukazoval teploměr - 24 °C a ráno po probuzení pro mě neuvěřitelných -32,5 °C.... V Laponsku, vzhledem k teplotám a občasnému sněžení během noci, jsem spací pytel zkombinoval se zimní péřovou nafukovací karimatkou stejného výrobce a bivakovacím pytlem. Spal jsem v expedičním (větší gramáž vlny) spodním prádle merino - spodky, rolák, triko s dlouhým rukávem, ponožky a čepice. Vzhledem k limitu spacáku, jsem oblečení na tuto arktickou noc doplnil o péřové bačkory a lehkou bundu z materiálu polartec alfa...



Zdeňkovo hodnocení


Teplotní rozmezí udané výrobcem odpovídá a není nutné se do spacáku více oblékat. Za hranou limitu, již bylo nutné zvýšit tepelný komfort vrstvami oblečení. I tak jsem cítil nepříjemný pocit chladu ze strany zipu, v oblasti levé horní končetiny, hlavně ramene. Domnívám se , že krycí léga zipu by mohla být širší a s větší náplní, aby lépe izolovala.... Při poloze na levém boku jsem tento pocit eliminoval a usnul... Několikrát jsem se během této noci vzbudil zimou, ale při změně polohy zase bez problémů usnul. Musel jsem ze spacáku také úplně vylézt kvůli akutní potřebě... De Facto jsem díky oblečení posunul limit na teplotu -33C... A až ráno při pohledu na teploměr jsem si uvědomil teplotu, ve které jsem bivakoval... Stahování kapuce a límce zvládne uživatel i naslepo, díky rozdílným tvarům tkaniček - plochá a kulatá. Límec se u tohoto modelu aretuje magnetickým " knoflíkem". Tady je z mého pohledu druhá slabina spacáku, neboť toto zapínání se mi při změně polohy opakovaně rozepínalo. Na druhou stranu jsem jej i přes zapnutý límec a potmě vždy bez problémů znovu zapnul... DWR úprava svrchního materiálu fungovala bez problémů, ale toto jsem vzhledem k mínusovým teplotám neřešil. Ráno byl na spacáku zmrazek vody, což je znamení dobré prodyšnosti.. Výrobce používá zipy od firmy YKK. K tomu není co dodávat, neboť nesporné kvality těchto zipů jsou všeobecně známy. Mnou testovaná velikost spacáku byla na postavu 185 cm. Při mojí tělesné výšce 177 cm velikost považuji za optimální. Nebyl jsem v mumii "napresovaný", zároveň mi nebyl nikde příliš volný. I tak v nohách zůstal prostor například na oblečení - mikina, bunda.


Výrobce ke spacím pytlům dodává skladovací vak a kompresní transportní vak bez kompresních popruhů. Komprese se provede stlačením spacáku ve vaku a tím vypuzení vzduchu a následně zarolováním vaku a zajištěním přezkou. Pokud bych řešil uložení pytle do batohu, pořídil bych si kompresní vak s popruhy a lehce spacák komprimoval tímto způsobem. Dosáhnete tak menšího objemu. V situaci, kdy jsem vozil spacák na nosiči , je originální vak dostatečný a jako pozitivní bonus, nepromokavý.


S uvedeným spacím pytlem spacákem jsem byl i přes výtky spokojen. Z pohledu bikera, ale i outdooráka nabízí uživateli i přes nízkou hmotnost výborný tepelný komfort a sbalitelnost. Poměr cena, kvalita považuji za optimální.



Závěrem bych rád poděkoval za možnost tento produkt otestovat, stejně tak i zaměstnancům Pražské prodejny " Spacákov" ve Strašnicích, za profesionální a vstřícný přístup k zákazníkovi. Rozmanitost a kvalitu sortimentu, mohu zcela a rád, doporučit!

PS: ....polární září jsem nespatřil...podmínky nepřály. Doufám, že napřesrok se do této oblasti vrátím. Pokud ano, vím určitě , že produkty fy Mountain Eguipment, budou se mnou...!

Spací pytle a karimatky Mountain Equipment naleznete v našem e-shopu a v naší pražské speciálce Spacákov.

Autor textu a fotografií: Zdeněk Šindelář

Fotografie produktu: Mountain Equipment

bottom of page